In de Franse Pyreneeën zijn veel bezienswaardigheden op het gebied van cultuur om tijdens je vakantie te bewonderen: kerken, kathedralen, kastelen, middeleeuwse steden en prehistorische grotten. De berghut zelf stamt uit 1869 en is op zich zelf al een monument. Je verblijft dus in een bijna 150 jaar oud huis waar al generaties mensen hebben geleefd en gewerkt. De berghut heeft een leistenen dak en balken zwart van ouderdom. Hij is gerestaureerd met oude bouwmaterialen. kastelen PyreneeënMaar ook de hele streek rond de berghut wordt al duizenden jaren bewoond en heeft daardoor veel van de mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk. Direct onderaan de berg ligt het dorp Sentein met zijn versterkte romaanse kerk uit de 11e eeuw. De kerk wordt geflankeerd door hoekige torens en resten van de oude stadsmuur. Sentein is zeer pittoresk met zijn middeleeuwse huizen. bezienswaardigheden franse pyreneeen

Aan het eind van de vallei op 30 minuten rijden ligt St. Lizier, een stad doordrenkt van geschiedenis en rijk erfgoed. St Lizier is een halte voor de bedevaartgangers op de weg naar St Jacques de Compostella. De stad is vernoemd naar Saint Lycerius, een heilig verklaarde bisschop uit de zesde eeuw. De oude Gallo-Romeinse stad is de zetel van een belangrijk bisdom. Er zijn twee kathedralen: de Notre Dame de la Sede, het paleis van de bisschoppen dat hoog boven de stad ligt, en de kerk van de stad beneden, de kathedraal van St. Lizier. Deze kathedraal herbergt zelfs een reliek uit de 12e eeuw: het borstbeeld van Saint Lycerius. Deze gesneden buste is met zilver verguld en is gemaakt door een goudsmid uit Toulouse. Sinds 1998 staan beide monumenten op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

santiago de compostella PyreneeënIets verderop ligt de hoofdstad van Ariège, Foix, rondreis Pyreneeënmet zijn wereldberoemde kasteel. Verder is de stad rond het kasteel prachtig met zijn eeuwenoude huizen. Zowel het kasteel als andere monumenten uit de stad staan op de Unesco Werelderfgoedlijst. De stad heeft een historie van duizenden jaren. De Romeinen waren de eersten om een fort te bouwen op de rotsachtige heuvel waar nu het kasteel staat, hoog boven de stad. Vervolgens heeft de stad zich in duizend jaar ontwikkeld tot zij haar hoogtepunt bereikte in de middeleeuwen. vakantie pyreneeën frankrijkHet kasteel, waarvan de fundamenten dateren uit het begin van de tiende eeuw, is een sterke vesting die bestand is tegen intensieve aanvallen. Echter, in 1272, als de graaf van Foix weigert om de soevereiniteit van de koning van Frankrijk te erkennen en Filips de Stoute in hoogste eigen persoon een expeditie onderneemt tegen de stad, valt het kasteel. Het kasteel werd vervolgens gebruikt als een gevangenis, nu is het kasteel te dagelijks te bezoeken voor toeristen. Een aanrader!

De Pyreneeën zijn de thuisbasis van vele prehistorische grotten, waarvan sommige internationaal bekend zijn zoals de grot van Niaux. Deze grot ligt in de buurt van de berghut en er zijn prehistorische tekeningen te zien gemaakt door mensen in 8000 vc. Het is 1 van de laatste grotten met dergelijke tekeningen die nog voor het publiek toegankelijk is. Let op dat reserveren verplicht is!

grotten Pyreneeën